NYELVVIZSGA

Kell-e ilyen „korán” a nyelvvizsga?

Diákjaink heti legalább 8-10 tanórában hallják és tanulják az angol nyelvet iskolánkban. Annak érdekében, hogy tudásukat papírral is bizonyítani tudják, 7. és 8. osztályokban először heti 1, majd pedig heti 2-3 tanórában készítjük őket komplex (=írásbeli és szóbeli együtt) középfokú (B2) nyelvvizsgára. 

Az Oktatási Hivatal által kiadott adatok alapján a kéttanítási nyelvű iskolába járó diákok a 8. évfolyam végére a B1 szintet érik el, amely az alapfokú nyelvvizsga szintje. Ezzel szemben mi már egészen 7. osztálytól célzottan fejlesztjük diákjaink egyes készségeit, igyekszünk tudásukat a 8. évfolyam végére egy szinttel feljebb hozni, azaz a B2-es szintre, amely egyben a középfokú nyelvvizsga szintje is. Részben ez az oka annak, hogy csak a 8. osztály második félévében küldjük nyelvvizsgázni tanulóinkat, részben az, hogy B2 középfokú nyelvvizsgát csak az a diák tehet, aki a vizsgázás évében betölti 14. életévét. 

Az elmúlt évek tapasztalata

Az első 8. osztályunkat még a Corvinus egynyelvű nyelvvizsgára készítettük fel, amely nyelvhelyességi feladatokat is magába foglalt. A következő évben áttértünk az ORIGÓ kétnyelvű nyelvvizsgára, ahol a feladatok leírása magyarul olvasható, valamint angolról magyarra fordítást is tartalmaz. 

Akadnak olyan diákjaink is, akik külföldről érkeztek hozzánk, nekik a Corvinus nyelvvizsga megszűnése után az EUROEXAM, szintén egynyelvű nyelvvizsgát ajánljuk és erre készítjük őket.

Tapasztalataink azt mutatják, hogy már a középiskolai felvételi elbeszélgetések során meglepődnek diákjaink magas szintű nyelvtudásán. Elballagott diákjaink közül sokan tettek előrehozott érettségit angol nyelvből emelt szinten könnyűszerrel, köszönhetően a korábban megszerzett tudásnak és vizsgatapasztalatnak. Olyanokról is tudunk, akik 10. évfolyamon már felsőfokú nyelvvizsgát tudtak tenni.

A felkészítés során azon túl, hogy heti szinten foglalkozunk nyelvvizsgafeladatokkal és készségfejlesztéssel, kétszer tartunk haladásuknak megfelelően B1 (7. osztályban) vagy B2 (8. osztályban) szintű próbanyelvvizsgát az EMB Nyelvstúdió és Fordítóiroda szervezésében. A szóbeli készségfejlesztésben anyanyelvi lektoraink is segédkeznek, hétről hétre kiscsoportos szóbeli foglalkozásokat tartanak az érintett osztályokban.

Felkészítésünk sikerét a számok is alátámasztják: 

A 2018/2019-es tanévben készítettünk először nyelvvizsgára. Az adatok helyességéhez az is hozzátartozik, hogy azok közül, akiknek elsőre nem, vagy csak a nyelvvizsga egyik fele sikerült, többségük a nyáron újból megpróbálta és másodszorra sikerrel teljesítette a hiányzó vizsgarészt.

Diákjaink a mosonmagyaróvári vagy a győri nyelvvizsgaközpontban tudnak vizsgázni. Általában a lakóhelyükhöz közelebb lévő nyelvvizsgaközpontot ajánljuk számukra a könnyebb megközelíthetőség miatt. A nyelvvizsgákra online jelentkezünk április első hetében, a vizsgákat pedig május első hetére szervezik. A szóbeli eredménye azonnal kiderül, a vizsga teljes eredménye pedig 30 nappal az írásbeli után. További 30 nappal később, körülbelül júniusban pedig már a kezükben tarthatják diákjaink a nyelvvizsga-bizonyítványaikat. 

Az időben megszerzett nyelvvizsga sok szempontból előnyére válhat a diákoknak: egyrészt bizonyíték megszerzett tudásukról, amely előnyt jelenthet a felvételi során, másrészt a középiskolai évek alatt fókuszálhatnak egy másik idegennyelv elsajátítására, vagy egyéb tanulmányaikra.

További információk a nyelvvizsgákról:

ORIGÓ nyelvvizsga: https://www.onyc.hu/ 

EUROEXAM nyelvvizsga: https://www.euroexam.org/hu